Bobija

Bobija je planina u Srbiji smeštena izmedju Jablanika, Medvednika, Kanjona Trešnjice i Drine. Navigacija će vas bez problema dovesti do planinske kuće na Bobiji odakle možete započeti šetnju. Staza je kružna i 10 kilometara dugačka. Krug prolazi pored nekoliko vidikovaca tako da imate pogled u svim pravcima. Ako šetnju započnete u smeru “kontra od kazaljke na satu” već u prvih 100 metara imate izvor pitke vode. Izvor se nalazi sa desne strane odmah uh put i lako je uočljiv.

Dražin Vidikovac

Na prvom kilometru dolazite do Dražinog Vidikovca. Sa njega se pruža pogled na Medvednik, Jablanik i vrhove Povlena. Prostor je pripremljen za odmor. Velika i čista livada sa dovoljno prostora za kampovanje, sto, klupe i odličan pogled. Staza dalje nastavlja pravo ka Oštroj steni i napuštenom rudniku. Naspram rudnika staza skreće levo i vodi vas u borovu šumu. Tu vas čeka manji uspon u trajanju od kilometar. Šuma polako prelazi iz četinarske i listopadnu i vodi vas do livade gde ćete doći do raskrsnice. Levo vam ostaje put koji vas vraća ka domu odakle ste i započeli šetnju a vi nastavljate desno. Nakon desetak minuta šetnje dolazite do najvišeg vrha planine, Tornička Bobija, koji se nalazi na 1272 metara nadmorske visine. Vrh je pošumljen i verovatno vas neće zadržati dugo jer vas na 200 metara odavde čeka i verovatno najlepši pogled sa ove planine.

Vidikovac je na čistini i malo “isturen” pa ćete imati široko vidno polje i ispred vas će se naći delovi Kanjona Trešnjice, čitava Azbukovica, i Sokolske planine. U pozadini se mogu videti i neki vrhovi planina iz Republike Srpske. Ako niste mnogo kasno stigli do ovog mesta, nema razloga da žurite nazad jer ste od početne tačke udaljeni oko sat vremena. Jedino što vas može naterati da ostanete kraće nego što želite je vetar koji će vas verovatno dočekati. Povratak do startnog mesta je za početak istom stazom. Ponovo dolazite do one livade i raskrsnice. Sa leve strane prepoznaćete put kojim ste stigli a desnim putem nastavljate dalje. Staza je skoro ravna sa blagim nizbrdicama.

Lučeva Stena

Nakon malo šetnje negde uz stazu trebalo bi da vas sačeka putokaz “Lučeva Stena”. To je još jedan vidikovac na Bobiji. Malo manje popularan jer je malo i skromniji od onog na kome ste malopre bili. Staza se odvaja sa glavnog puta ali je dobro obeležena i nakon posete steni vraća vas ponovo na put. Sada do cilja imate možda pola sata šetnje. Na mestu gde završavate vašu planinarsku avanturu nalazi se i lepo uredjen prostor za roštilj, natkriven za slučaj kiše kao i česma sa pijaćom vodom a možda i vaša kola 🙂

Toliko o ovoj šetnji. Trudio sam se da skrenem pažnju na sva mesta gde bi eventualno moglo doći do zabune i nadam se da ćete lako ispratiti smernice.

Bobija nudi još mnogo staza i prečica ali ako ste prvi put tamo držite se glavne staze dok malo ne upoznate planinu.

Bobija - Uređena planinarska staza

Sve staze na planini su uređene i obeležene. Na nekoliko mesta možete pronaći i pripremljena odmorišta sa klupama i stolovima.

Ovde možete videti i GPX zapis aktivnosti a klikom na link možete pronaći i opciju za preuzimanje. Staza koja je opisana je ovaj “kružni deo”.

Pretraži sajt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *