Šetnja Kanjonom Trešnjice

Kanjon Trešnjice je jedan od poslednjih tragova netaknute prirode u ovom delu Srbije, a Trešnjica jedna od najčistijih reka. U svom 23 kilometra dugačkom toku reka je stvorila 150 metara duboka krečnjačku klisuru koja je postala dom najsevernijoj koloniji beloglavog supa u Evropi. To je ješ jedan od znakova da je ovde priroda još uvek netaknuta i divlja. Reka izvire u podnožju planine Povlen a u Drinu se uliva na pola puta između Ljubovije i Bajine Bašte. To je i put kojim stižete do počene tačke ove avanture.

Kako stići u Kanjon Trešnjice?

Navigacija neka vas vodi do mesta Gornja Trešnjica. Na samom kraju asfalta nalaze se crkva jedna od najstarijih škola u Srbiji. Odavde nastavljate peške, stazom poznatijom kao “Đačka staza”. Celom ovom deonicom kretaćete se uzvodno uz samo korito reke i već na prvim koracima možete videti moćne litice kako se izdižu iznad kanjona.

Na trećem kilometru ste se markiranom stazom malo sklonili u brdo i udaljili od Trešnjice. Tu nailazite na Tribuću. Postoji pešački most preko reke ali ako se zateknete ovde u letnjim mesecima vrlo je moguće da ćete korito zateći suvo pa ćete ga jednostavno pregaziti.

Sada opet krećete u uspon. Staza je uska i sa malo drveća pa što se više penjete pogled na kanjon postaje sve lepši. Pred vama je kilometar uspona. U slučaju da ste umorni, preporučio bih da se strpite još malo jer posle tog kilometra videćete proširenje na putu i stazu koja vas vodi na jednu od stena koju ste mogi videti tokom ovog supona.

Danina stena

Danina stena mi je možda i omiljeno mesto ovde jer pruža najlepši pogled na kanjon.

Prostor nije uređen, ne možete samo došetati do vidikovca i treba biti jako pažljiv. Stena je izdvojena i drveće šume koja vas okružuje neće kvariti pogled. Litice oko vidikovca redovna su mesta na kojima boravi beloglavi sup, pa možete poneti i dvogled ne bi li ih bolje videli dok kruže iznad kanjona.

Gornje Košlje

Kada krenete odatle opet ćete ići blagom uzbrdicom. Nakon jednog kilometra stižete u Gornje Košlje, jedno od najlepših sela u Azbukovici. (U vreme kada sam išao ovim putem nisam mislio da ću jednom pisati pisati ovaj blog i poželeti da podelim fotografije sa vama pa ćete morati da mi verujete na reč. Na budućim šetnjama ću se potruditi da se malo bolje organizujem i napravim više fotografija) Proći ćete tik uz kuće pa ako vam treba dopuna vode uradite to ovde jer sledeća prilika nije blizu. Pratite glavni put koji ide ivicom kanjona i ponovo se spuštate do reke.

Most na Trešnjici

Korito reke puno je ogromnih stena pa je moguće kretati se koritom skačući po njima. Ako bi nastavili uzvodno stigli bi do jednog od najlepših vodopada u ovom delu Srbije. On je oko 4 kilemetra udaljen odavde i nalazi se na reci Dubrašnici koja se uliva u Trešnjicu. O njemu ću vam više pisati nekom drugom prilikom.

Nastavljate preko mosta na drugu stranu kanjona. Krećete se samo glavnim putem i uskoro stižete do sela Trutinac. Selo je naseljeno i ukoliko vam zatreba dopuna vode ovo je pravo mesto da to uradite jer sada dolazi nenaseljen deo staze. Krećete se naspram sela Gornje košlje kroz koje ste malopre prošli i imaćete lep pogled jer ovaj deo puta nije gusto pošumljen.

Sve vreme idete blagim usponom. Na njegovom vrhu nalazi se oštra krivina u levo i malo proširenje pokraj puta. Tu ćete videti prokrčen prolaz kroz mladu šumu i nisko rastinje. On vas vodi do još jednog zanimljivog vidikovca koji se nalazi naspram “Danine stene”, o kojoj sam pisao ranije u tekstu. I odavde ćete videti Kanjon Trešnjice, kao i Bobiju koja se nalazi tik iznad Gornjih Košlji. Neće vam oduzeti mnogo vremena i bilo bi štata da ga ne posetite.

Put vas dalje vodi kraj hranilišta beloglavog supa ali su male šanse da ćete ovde zateći ptice jer će verovatno odleteti i pre nego što se približite. Prekinućete im ručak, a gomila oglodanih kostiju koja se tu skuplja godinama i nije neki prizor. Jedan kilometar dalje od hranilišta doći ćete do raskrsnice gre ćete skrenuti oštro desno. Preostali deo puta do kola je naseljen a jednim delom i asfaltiran i bez smernica ćete lako stići do crkve u Gornjoj Trešnjici odakle ste i krenul.

Ovde možete videti i GPX zapis aktivnosti a klikom na link možete pronaći i opciju za preuzimanje.

Pretraži sajt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *